Hiiu kannel

Hiiu kannel

Rannarootslaste muistne pill

Hiiu kannel ehk täpsema nimetusega hiiurootsi kannel on viiulile sarnane keelpill, mida mängitakse poognaga. Kahel esimesel keelel mängitakse meloodiat ja tagumised on burdoonkeeled, mis pidevalt kaasa kõlavad.

Selle Talharpa’ks kutsutud pilli tõid rannarootslased 13. – 14. sajandil kaasa Vormsile, mida hüüti Hiiurootsi saareks. Euroopas on hiiu kandle taoliste pillide ajalugu pikk ja tõenäoliselt on need pärit Briti saartelt, kust Skandinaavia kaudu jõudsid Eestisse ja Soomesse. Hiiu kandle heli pole nii puhas kui viiulil, kuid mõnusalt mahe ja omapärane. Kuigi sobib mitmesugune repertuaar, siis Hiiu kandlel mängitakse eelkõige rahvalike tantsuviise.

Pilliehitus on tõeline meistritöö

Pillide ehitamine on suur oskus ja kunst, mida meistrid palju aastaid arendavad. See on traditsiooniliselt käsitöö ja oskuslik viimistlemine, sest kuidas muidu hing pilli sisse ajada. Pikk protsess algab juba hoolikast materjalide valikust, kus oksakohad välja jäetakse ja mida aastaid kuivatatakse. Paljud rahvamuusikahuvilised ehitavad endale ise kandle, mis ei saa küll nii hea kui meistri loodu, kuid on oma ja loob muistse pilli tunde ajast, kui iga talumees tegi nagu oskas puutööriistade abil.

Tänapäevase tehnoloogia katsetus

Võtsin samuti vastu väljakutse üks amatöörlik, kuid iseenesest kena asi valmis ehitada. Moodsast tehnoloogiast võib suurt abi saada, et tavapärasest mõnevõrra keerukam ja ilusam pill valmiks. Esmalt oli vaja CAD-is disainida ja projekteerida kandle 3D koost. See on ka kõige ajamahukam protsess, kuid seda parem lõpptulemus tuleb. Pilli põhimõõtmed ja ehituse sain analoogia põhjal olemasolevalt pillilt võtta. Siiski pilliehituses võhikuna kõiki nüansse ei tea ega pole võimalik ette näha ning siin tuli kasutada asjatundja nõuandeid.

Kandle kõik puitdetailid on valmistatud CNC-frees- ja treipingis ning ainult viimane lihv on antud käsitsi. Paksust liimpuitkilbist tehtud kõlakast koosneb kahest poolest, mis on omavahel kokku liimitud. Freesimine võimaldab teha ülimalt õhukesed, täpsed ja ühtlased seinad, mis muidu oleks mõeldamatu. Samuti valmisid kõik detailid mõne tunni jooksul. Keeled on tamiilist, et seisaksid paremini hääles, ehkki need ei kõla nii mahedalt kui jõhvid.

Hiiu kannel

Hiiu kannel